Veel bedrijven en bijna alle salaris administrateurs hebben ermee te maken: het doorgeven van de salarisgegevens van medewerkers aan de pensioenverzekeraars en pensioenuitvoerders.
Sinds de invoering van de Uniforme Pensioen Aangifte (UPA) is de manier van pensioenaangiften indienen voor veel branches al enigszins gestroomlijnd. Maar het blijft voor veel salarisverwerkers een oerwoud van verschillende regels en partijen en manieren om aangifte te doen.
Iets meer dan de helft van de pensioenaangiften die aan pensioenuitvoerders wordt verstuurd gaan via de UPA en APG.
10% van de pensioenaangiften gaat via een digitale aanlevering op basis van een eigen gegevensformaat.
Een derde van de pensioenaangiften gaat nog altijd via handmatige gegevensinvoer op een portaal of via uploaden van een bestand op een portaal. En dan is er natuurlijk ook nog het pensioenfonds Horeca en Catering dat de gegevens gewoon rechtstreeks via de loonaangifteketen ontvangt.
Maar als het pensioenfonds Horeca en Catering dit kan, waarom doen alle andere pensioenfondsen (en pensioenverzekeraars) dit dan niet?
Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om ook de andere pensioenuitvoerders over te laten stappen naar ‘gegevensinwinning via de loonaangifteketen’.
Uit dit onderzoek is (natuurlijk) gebleken dat dit veel voordelen oplevert:
De pensioenfondsen zien het zeker positief in om de gegevens uit de loonaangifteketen te krijgen.
Hiervoor zouden er nog wel een aantal uitbreidingen nodig zijn op de dataset van de loonaangifte. Gelukkig blijkt uit meerdere rapporten dat ze ook bij de Loonaangifteketen (LAK) openstaan voor intensievere samenwerking met de pensioenfondsen.
Alleen maar voordelen en bereidwilligheid zou je zeggen. En met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel lijkt dit ook het beste moment te zijn om dit te doen.
Zo makkelijk als we in de praktijk vaak denken dat het zou kunnen, zo eenvoudig gaat het natuurlijk niet.
Ondanks de onderzoeken, businesscases (SIVI), haalbaarheidsrapporten (Deloitte) moeten er meerdere partijen de gemeenschappelijke prioriteit zien om dit ook echt op te pakken. Deze partijen zullen dit in gang moeten zetten en in moeten investeren terwijl het voordeel van hun investering vooral bij de werkgevers zal liggen.
En aangezien bij deze partijen ook grote partijen zitten, zoals ministeries, pensioenfondsen, de Belastingdienst etc. zou dit nog wel wat tijd kunnen kosten voordat dit in gang gezet is. En het duurt nog langer voordat dit dan ook voor alle pensioenfondsen is gerealiseerd.
Tot die tijd blijft het voor salarisadministrateurs van bijvoorbeeld taxi- en vervoersbedrijven nog wel even tobben om maandelijks alle gegevens in het portaal op te voeren…