De meeste mensen zijn alweer druk bezig met het uitzoeken van een vakantiebestemming en hebben misschien zelfs de zomervakantie al geboekt. Dan is het wel zo fijn om te weten dat je in mei of juni een extra bedrag bij je salaris ontvangt: het vakantiegeld.
De meeste mensen zijn alweer druk bezig met het uitzoeken van een vakantiebestemming en hebben misschien zelfs de zomervakantie al geboekt. Dan is het wel zo fijn om te weten dat je in mei of juni een extra bedrag bij je salaris ontvangt: het vakantiegeld.
Minimaal 8% vakantiegeld
Elke werknemer heeft recht op minimaal 8% van het brutosalaris aan vakantiegeld. Dit wordt door de werkgever één keer per jaar, meestal in mei of juni, uitbetaald. In sommige cao’s is vastgelegd dat het percentage hoger ligt.
Verdient een werknemer meer dan drie keer het wettelijk minimumloon? Dan hoeft de werkgever alleen over het deel tot drie keer het minimumloon vakantiegeld te betalen, tenzij anders is afgesproken.
Uitbetaling van vakantiegeld
De werkgever is wettelijk verplicht het vakantiegeld minstens één keer per jaar uit te betalen. Vaak gebeurt dit in mei of juni. Op de loonstrook is het opgebouwde vakantiegeld zichtbaar, als brutobedrag.
Werknemers met een flexibel contract, zoals oproepkrachten, ontvangen het vakantiegeld vaak maandelijks. Vaste medewerkers mogen er ook voor kiezen om het vakantiegeld maandelijks te laten uitkeren.
Sinds 2018 moet ook over overwerk vakantiegeld worden berekend: over zowel het bruto overwerkloon als de overwerktoeslag. Tenzij de cao bepaalt dat het vakantiegeld al in de toeslag is inbegrepen.
Over eenmalige beloningen zoals bonussen, winstuitkeringen of eindejaarsuitkeringen wordt meestal geen vakantiegeld berekend.
Bij ziekte of betaald verlof loopt de opbouw van het vakantiegeld gewoon door. Wordt het loon tijdens die periode niet volledig uitbetaald, dan wordt ook het vakantiegeld naar rato opgebouwd.
Reserveren als werkgever
Voor werkgevers is het verstandig om maandelijks een reservering te maken voor het vakantiegeld. Het totaalbedrag kan flink oplopen.
Heb je als werkgever te maken met betalingsproblemen, dan mag je – onder voorwaarden – de betaling uitstellen. Daarvoor is een schriftelijke overeenkomst nodig waarin een andere betaaldatum is vastgelegd. Werknemers moeten daar vrijwillig mee instemmen. Wordt het vakantiegeld te laat betaald zonder duidelijke afspraak, dan kunnen werknemers aanspraak maken op wettelijke rente.
Belasting over vakantiegeld
Net als over regulier salaris moet er ook over vakantiegeld belasting worden afgedragen. Omdat vakantiegeld een eenmalige, jaarlijkse uitkering is, wordt het bijzonder tarief toegepast. Hierdoor blijft er netto vaak minder over dan je zou verwachten.
Goed om te weten: als er te veel loonheffing is ingehouden, wordt dit via de aangifte inkomstenbelasting weer verrekend.