Incomme HRM nieuws
Blijf op de hoogte van alle actualiteiten en (wets)wijzigingen op het gebied van HRM en salarisadministratie met Incomme HR- en salarisexperts. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Tijdelijke uren uitbreiding arbeidsovereenkomst
Heb je in 2020 of 2021 een medewerker tijdelijk meer uren laten werken? De Belastingdienst was van mening dat er een nieuwe arbeidsovereenkomst tot stand kwam en daarvoor de hoge WW-premie gold.
Daar komt men nu echter met terugwerkende kracht op terug en er mag alsnog lage WW-premie berekend worden. Met enige regelmaat komt in de praktijk de situatie voor dat een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd tijdelijk meer uren gaat werken. De reden daarvoor is dat een collega tijdelijk is uitgevallen, bijvoorbeeld vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof. De vraag is dan of het tijdelijk uitbreiden van de overeengekomen uren een nieuwe arbeidsovereenkomst oplevert bovenop de reeds bestaande arbeidsovereenkomst of een tijdelijke uitbreiding van de reeds bestaande arbeidsovereenkomst.
In eerste instantie was aangegeven dat het een nieuwe tijdelijk arbeidsovereenkomst betrof waarvoor de hoge WW-premie toegepast moet worden. Dit in tegenstelling tot de uren die de werknemer werkt op basis van zijn oorspronkelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde en waarvoor de lage WW-premie toegepast mag worden.
Echter heeft de kantonrechter aangegeven dat een tijdelijk uitbreiding van de overeengekomen uren, geen nieuwe arbeidsovereenkomst is en dus de lage WW-premie toegepast mag worden. Mocht toch de hoge WW-premie toegepast zijn dan kan deze met terugwerkende kracht vanaf 2020 gecorrigeerd worden.
Deze uitspraak geeft ook meer mogelijkheden om de lage WW-premie toe te passen bij seizoenspatronen voor werknemers die voor onbepaalde tijd in dienst zijn.
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis geen enkele wetswijziging.