Incomme HRM nieuws
Blijf op de hoogte van alle actualiteiten en (wets)wijzigingen op het gebied van HRM en salarisadministratie met Incomme HR- en salarisexperts. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Leasefiets versus cafetarisering binnen de werkkostenregeling
Steeds vaker wordt er gesproken over een fiets van de zaak. Wat zijn hierin de mogelijkheden?
De fiets kan worden vergoed of ter beschikking worden gesteld.
Bij het vergoeden of verstrekken van de fiets wordt de werknemer eigenaar van de fiets. Deze mag ook enkel privé gebruikt worden. Let op dat de complete waarde van de fiets ten laste komt van de vrije ruimte.
Bij het ter beschikking stellen blijft de werkgever eigenaar. Als er ook privé mee gefietst wordt dan dient er ook een bijtelling van 7% te worden berekend (net als bij een auto).
Vaak wordt de fiets aangeboden met uitruil van brutoloon (cafetariseren). Dit kan zowel bij het vergoeden of verstrekken van de gehele fiets als ook bij het lease bedrag dat een werknemer eventueel zelf moet betalen. Voordeel hiervan is dan de werknemer minder belasting hoeft te betalen over dit uitgeruilde loon en het de werknemer dus minder kost.
Echter zit er ook een addertje onder het gras. Uitruilen kan namelijk gevolgen hebben voor pensioenopbouw vakantiebijslag een 13e maand of een bonus van de werknemer (afhankelijk van de gemaakte afspraken. Daarnaast heeft het een negatieve invloed op een eventuele uitkering bij werkloosheid (WW) of arbeidsongeschiktheid (WIA).
Informeer een werknemer dus wat de gevolgen zijn. Wij kunnen je hierin adviseren of een proef berekening maken zodat het duidelijk is wat de voor- en nadelen zijn.
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis geen enkele wetswijziging.